Straipsniukas:
Žudantis liekno kūno kultas arba geriau mirsiu, nei sustorėsiuTurbūt sunkoka būtų surasti žmogų, kuris niekada nebūtų girdėjęs šių žodžiu: anoreksija ir bulimija. Bendrai jie vadinami valgymo sutrikimais ( bet dabar kalbėsiu tik apie anoreksiją). Bet ar mes įsigiliname prie ko priveda šios žiaurios ligos, kas jas sukelia ir kaip nuo paprastos dietos, galima nueiti iki mirties? Ar mes žinome kaip jaučiasi anoreksija sergantys žmonės? Kaip tik aš ir bandysiu atsakyti į pateiktus klausymus.
Kas yra anoreksija?Galėčiau vardinti daug mokslinių pavadinimų, aprašymų ir paaiškinimų kas yra ši klastinga liga. Taip, ji be galo klastinga. Ji ilgais nagais čiumpa savo auką ir įsiskverbia į jos smegenys. Ligos židinys slypi galvoje. Moksliškai tariant tai psichinė liga. Ši liga dažnai painiojama su tiesiog liesumu ar įgimta greita medžiagų apykaita. Bet iš tikrųjų tai yra SĄMONINGAS savęs alinimas. Anoreksija užvaldo tavo smegenis ir visą laiką galvoje skamba: „
Tu per stora, tu per stora, numesk dar svorio“. Ir šis užburtas ratas nesibaigia tol, kol neįsikiša medikai.
Kas sukelia anoreksiją?Nueikite prie televizoriaus ir įsijunkite „ Fashion TV“. Jei neturite šio kanalo, tiesiog įeikite į
www.ftv.com. Ką matote? Lieknas,
„ tobulą figūrą“ ( kabutėse, nes kiekvienam žodis „tobula“ turi skirtinga reikšmę) turinčias manekenes. Taip pat galite atsiversti bet kokį žurnalą ir visur manysite daug lieknų merginų, panelių ir moterų. Bet kokiai šiek tiek apkūniai merginai tai gali sukelti pavydą, o galbūt menkavertiškumo jausmą.
„ Svarbiausia žmogaus vidus“ – dažnai girdime šitą frazę. Bet ją pasakė liesi, gražus, savimi pasitikintys žmonės. Viename video apie mitybos sutrikimus skelbiama:
„ Pasikalbėk su savo vaiku, kol grožio industrija to nepadarė“. Su žmonėm sergančiais anoreksija, grožio industrija jau turėjo labai rimta pokalbį. Ir tas pokalbis nulėmė tolesnį jų gyvenimą.
„ Liekna = graži“, štai ką jos kalė sau į galvą.
Bet niekada valgymo sutrikimų priežastimi nebūna vienas veiksnys. Labai daug įtakos padaro bendraamžių patyčios. „ Šiek tiek paputlėjau ir vaikai iš karto sugalvojo man pravardę, o klasės auklėtoja pasakė, kad man reikėtų numesti svorio“. Sergantiesiems atrodo, kad visiems jie atrodo stori, negražus ir šlykštūs. Jie pradeda visiškai nepasitikėt savimi.
„ Ji jautėsi laiminga kol nesutiko svajonių vaikino. Tada pradėjo laikyti pačios sugalvotos dietos: dvejus metus iš eilės valgė obuolius“. Taip, neretai anoreksijos priežastimi tampa meilės objektai. Merginos, norėdamos patikti vaikinui pradeda mesti svorį nesuvokdamos į kokią baisią duobę jos šoka.
Taip pat dažnai priežastimi tampa stresas, šeimoje patirtos traumos, pvz.: skyrybos. Tai išmuša paauglius iš psichologinio balanso ir jie pradeda ieškoti priekabių savo kūne.
Nuobodi statistikaKad ir kaip būtų nuobodu, reikia žinoti šiek tiek statistikos, kad suvoktum pačios anoreksijos mąstą ir kiek gyvenimų ji sugriovė. Šiuo metu D. Britanijoje užfiksuota, kad anoreksija serga vaikai nuo 7-8 metų. Vos prieš metus šis skaičius buvo 2-3 metais didesnis ir taip tik įrodo, kad anoreksijos mąstas vis didėja. Kas met anoreksija serga apie 5 mln. Žmonių, o kas septinto žmogaus gyvybę pasiglemžia ši liga. Tai septynis kart mažiau nei rūkimo sukeltos mirtys, bet pasižiūrėkite kiek yra informacijos apie rūkimo žalą, o kiek informacijos apie anoreksiją ir pavojingai liesus modelius.
Padariniai„ Nuo bado vaikščiojau kaip apgirtusi, krėtė šaltis, dingo menstruacijos, dar po kiek laiko susirgau bulimija, ėmiau vemti krauju“ Kalbėjo tuo metu 34 kg svėrusi Rugilė.
„ Aš bijojau išeiti iš namų, man atrodė, kad aš labai stora, nors tada nesvėriau 35 kg“.
„Dingo nuotaika, nieko nebesinorėjo – nei eit kažką daryt, nei linksmintis, nei būt su draugais. Plaukai slinko, nagai lūžinėjo, lūpos skilinėjo, bet tai buvo nesvarbu – juk aš plona ir patinku kitiems! Man net mėnesinės dingo, jų nebuvo gal 4 mėnesius. Iš pradžių išsigandau, bet tai manęs nesustabdė. Galvodavau, kokia aš šaunuolė, kad šiandien nieko nevalgiau.“ „Nors Anna atlaikė operaciją, jos organizmas buvo taip nusilpęs, kad nebegijo. Pamažu pagrindiniai organai nustojo funkcionuoti – ją ištiko paralyžius, buvo pakenkta smegenims, ji nebegalėjo pati kvėpuoti. Kovo mėnesį Anna mirė nuo širdies smūgio.” Baisiausia anoreksijos pasekmė- mirtis. Annos anoreksija prasidėjo tik nuo mėnesį trukusios dietos, o peraugo į mirties nuospendį. Tikriausiai girdėjote apie prancūzų manekenės Isabelle Caro mirtį. Ji tapo anoreksijos auka sulaukusi jos 28 m. Anoreksija ji sirgo nuo trylikos.
„Šiandien buvau ligoninėje, lankiau draugę. Ji grįžo iš užsienio, kur ilgą laiką dirbo, o vėliau ir gydėsi nuo anoreksijos. 27 metų merginai, kaip pasakė gydytojai, vilties gyventi nebelikę...Ji guli maitinama per žarneles, organizmas nešalina skysčių. Ji dar kvėpuoja, bet tik tiek. Artimųjų ji neprisileidžia, visus atstumia. Paaiškėjo, kad anoreksija ji serga jau beveik 8 metus.“ (Claire, 20 metų).
Jų tikslas buvo ne virsi skeletais, o patikti visiems ir įrodyti savo vertęŽmonės, sergantys anoreksija pradėjo liesėti dėl to, kad dėl vienų ar kitų priežasčių nepatiko sau. Jie galvojo, kad dėl visų jų problemų kalti keli lašinukai ant klubų ir neplokščias pilvas. Jie galvojo, kad
„neidealus“ kūnas trukdo jiems gyventi. Bet ne kūnas trukdė jiems gyventi ligos eigoje, o padaras kuris apsigyveno jų galvoje ir vis kartojo:
„ Tu vis dar nepakankamai plona, tavęs niekas nemėgsta nes tu stora“. Sergantieji nors ir sulieknėja nenori rodytis viešume, dažnai nešioja per didelius drabužius nenorėdami parodyti kitiems kokie jie
„stori“. Lieknumas nepadeda jiems įgauti pasitikėjimo savimi, jis atima iš jų visą gyvenimo džiaugsmą.
„ Gyvenimas virto košmaru, negalėjau galvoti apie nieką kitą, išskyrus savo svorį ir maistą“.Sergu 7 metus = praradau 7 metus. Bet aš galiu pasveikti.Problema yra ta, kad dažnai ligonės nepripažįsta savo ligos. O juk tai yra pirmas ir pats svarbiausias žingsnis išgijimo link. Labai svarbu, kad paauglys ar moteris būtų pastebėta ir jai laiku būtų suteikta pagalba. Pasaulyje yra nemažai specializuotų klinikų būtent nuo anoreksijos kenčiantiems žmonėms.
„Mama nuvedė mane pas psichologę, psichoterapeutę. Ji išrašė vaistų ir vitaminų, bet nuo leidžiamų vitaminų alpau dėl skausmo. Dar pas psichologę buvo skaičiuojamos kalorijos: kiek turiu suvalgyti per dieną, koks turi būti maistas. Svoris pamažu pradėjo didėti, be to, galbūt, mano sveikimą įtakojo ir tai, kad įsimylėjau”Filme “ THIN” pasakojama apie viename iš geriausiai žinomų ir vertinamų mitybos sutrikimų gydymo centrų Amerikoje gyvenančius ligonius.
“Ne vieną filmo žiūrovą šokiruos nuo valgymo sutrikimų besigydančių žmonių kasdienybė: nuolatiniai svėrimai, maitinimas per zondą, privalomas maisto papildų vartojimas, vėmimo priepuoliai, tikrų tikriausios kratos pacienčių kambariuose, mat dažnai jos „pasilengvina“ gydymą draudžiamais vaistais ar slapta sukauptų maisto produktų atsargomis”. Bet mes tikime, kad visiems sergantiems pavyks išgyti. Jei manai, kad turi valgymo sutrikimų, nedels. Kreipkis į “ Valgymo sutrikimų centra” ( Vasaros g. 5, Vilnius)
Domantė Bernotaitė
Istorijos: iš
www.alfa.lt , knygos “ Lieknėjimo biblija” ir
www.edieta.lt. Straipsnis nekopijuotas, rašytas mano, tik istorijos yra iš kitų straipsnių. Jos neišgalvotos.